Locanda Margon ** Ravina (Tn) Veranda & Salotto Gourmet Chef Alfio Ghezzi

Posted by on 10 Dicembre 2018

LOCANDA MARGON SI RINNOVA Presentato il restyling del ristorante di Casa Ferrari guidato dallo chef Alfio Ghezzi che ha portato per la prima volta in Trentino la seconda stella Michelin Una dimora di campagna contemporanea, dove accogliere chi desidera provare un’esperienza enogastronomica di altissimo livello. Questo il concetto alla base del progetto di restyling, seguito

LOCANDA MARGON SI RINNOVA

Presentato il restyling del ristorante di Casa Ferrari guidato dallo chef Alfio Ghezzi che ha portato per la prima volta in Trentino la seconda stella Michelin

Una dimora di campagna contemporanea, dove accogliere chi desidera provare un’esperienza enogastronomica di altissimo livello. Questo il concetto alla base del progetto di restyling, seguito dall’architetto Diletta Stazzi, di Locanda Margon, il ristorante del Gruppo Lunelli immerso tra i vigneti a pochi passi da Trento.

Locanda Margon, che lo chef Alfio Ghezzi ha portato alle due stelle Michelin nel 2016, accompagna con il nuovo interior design il percorso di crescita della sua cucina, aggiungendo ulteriore piacevolezza agli ambienti e regalando così un’esperienza di ospitalità sempre più completa.

Come in una casa, gli ospiti sono accolti nel “Salotto Gourmet”, dove carte da parati e arredi vintage sono sapientemente abbinati a elementi del miglior design italiano, come le sedute B&B e le stoffe Dedar e Rubelli. L’attenzione all’italianità e alla raffinatezza dei nuovi ambienti si riflette nella proposta gastronomica, di cui la pulizia del gusto è l’elemento centrale, esaltato da una scelta di materie prime di altissima qualità, spesso legate al territorio trentino. Sono proprio prodotti provenienti da piccole realtà locali, se possibile con uno sguardo al sociale, ad arricchire la proposta gastronomica con sapori autentici, stimolando sempre nuovi abbinamenti con le bollicine Trentodoc.

La “Veranda”, immersa nel verde dei vigneti, ricorda i classici giardini d’inverno, con uno stile essenziale che sposa l’offerta gastronomica di questo spazio della Locanda, dedicato a chi non vuole rinunciare alla qualità anche in una cucina più semplice e veloce. Il risultato è un ambiente armonico, dove gli spazi dialogano tra loro e con la cucina e si trasformano a seconda dei momenti in cui sono vissuti.

Locanda Margon si conferma così una tappa fondamentale del percorso del “Bello e del Buono” di Casa Ferrari, un itinerario che inizia con la visita in cantina, prosegue nella vicina Villa Margon, splendido complesso cinquecentesco, sede di rappresentanza del Gruppo Lunelli, e si conclude proprio alla Locanda con un viaggio enogastronomico legato alle bollicine Trentodoc.

Un viaggio che amplierà i propri orizzonti nei prossimi mesi proponendo il ciclo di cene “Quattro mani e mille bolle”, in collaborazione con altri grandi rappresentanti della cucina italiana. Primo appuntamento il 14 marzo con Nino di Costanzo, chef del Danì Maison di Ischia e maestro della cucina di pesce, per un’esperienza gastronomica in cui i sapori di montagna si alterneranno a quelli mediterranei, con un risultato che si preannuncia sorprendente.

LOCANDA MARGON: Via Margone di Ravina, 15 38040 TRENTO

Telefono: +39 0461 349401, fax: +39 0461 349080, contact@locandamargon.it, locandamargon.it

Alfio Ghezzi

Born in Tione, Trentino in 1970, Alfio Ghezzi arrived in April 2010 at Locanda Margon, the restaurant of the Ferrari Winery bearing respectable curriculum vitae.

Chef Diploma and studies in hospitality management, two years of university with nine exams in modern literature, Alfio Ghezzi was commis chef (chef assistant) and chef de partie (station chef) in prestigious hotels at well-known Italian locations.

After several years dedicated to teaching, he returned to his original vocation of cooking and had the opportunity to learn this art from two great masters, Gualtiero Marchesi and Andrea Berton. With the first, he worked at the Hosteria dell’Orso in Rome and at the Casinò Les Princes in Cannes, with the second he was his sous-chef at Trussardi alla Scala in Milano.

These were fundamental experiences in my training, says the chef of Locanda Margon.

I learned through Marchesi a simple style of cooking based on formal rigor, balance and essentiality, Berton gave me an overall view of the restaurant and taught me the importance of precision. Two teachers in every way: they will always be two models for me.

Alfio Ghezzi welcomed with great enthusiasm the proposal of the Lunelli family to run Locanda Margon, where he created a place for culinary experimentation and for innovative combinations with sparkling wine throughout the meal.

The experience and the passion of this chef brought great satisfaction in no time and in November 2011, Locanda Margon he was recognized the first Michelin star. It is in 2016 that he reaches the second Michelin star. According to the la guida delle guide, which includes the results from all the major guides, Locanda Margon is the number one restaurant in Trentino and among the top one hundred in Italy.

In 2012 the chef Alfio Ghezzi represented Italy, as the Italian winner, at the prestigious international award Bocuse d’Or.

LOCANDA MARGON

1 Restaurant, 1 Cuisine, 2 Proposals

Locanda Margon is a natural terrace of rare beauty nestled in the vineyards on the outskirts of Trento, and it takes its name from the nearby Villa Margon, the splendid 16th Century building which is Ferrari’s representative office.

Alongside the Cantine Ferrari, the Villa and the Locanda express that path of “Beauty and Goodness” that the Lunelli family, at the helm of the Trentino winery for the last three generations, relly wanted to combine the very highest levels of art, nature, bubbles and cuisine.

In April 2010 the Lunelli family entrusted the fornelli of Locanda Margon to Alfio Ghezzi, a Trentino considered one of the rising stars of Italian cuisine. Alfio has developed his professional expertise alongside two masters of the calibre of Gualtiero Marchesi and Andrea Berton, and he worked for a long time as Berton’s right hand at the Trussardi Alla Scala restaurant in Milan. His cuisine is based on a happy synthesis of formal rigorousness, precision and creativity. He takes his inspiration from the territory, which he sees not as a fetter but as an opportunity and a stimulus.

Locanda Margon offers its guests two possibilities in two separate areas: the Salotto Gourmet and the Veranda. The Salotto is a celebration of gourmet cuisine in à la carte and refined tasting menus, including “The Evocative Power of Bubbles” and “One dish for one wine”, a proposal which makes the wine the protagonist of the menu. With a reversal of roles it is the guest who chooses the wine and the chef has the task of proposing the best combination.

And the wine menu is truly rich, because in addition to a broad selection of Italian and foreign wines and old vintages of many Ferrari labels, it includes unobtainable bottles from the Lunelli family’s private collection. In the Veranda the proposals are more simple and quicker, and are able to combine the chef’s talent and the quality of the raw material with the needs of a clientele which is increasingly more attentive to price and speed of service. This is why Locanda Margon is “1 restaurant, 1 cuisine, 2 proposals”.

Locanda Margon

Via Margone, 15 – Ravina – 38123 TRENTO

Telephone: +39 0461 349401, fax: +39 0461 349080, contact@locandamargon.it

Closed on Sunday evenings and Tuesdays

locandamargon.it

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